Renkaanvaihto-opas – helppoa renkaanvaihtoa EasyGarage247:ssa

Oman auton renkaiden vaihtaminen on sekä taloudellista että palkitsevaa. Tämä opas tarjoaa askel askeleelta ohjeet renkaanvaihtoon EasyGarage247:n tiloissa. Käyttämällä meidän korkealaatuisia työkaluja ja tiloja, voit suorittaa renkaanvaihdon helposti, turvallisesti ja tehokkaasti.


1. Tarvittavat työkalut ja tarvikkeet:

 • Pulttipyssy tai rengasavain
 • Saksinostin tai tunkki
 • Nostokumit (saksinostinta varten)
 • Rengasrauta (pölykapselien irroitukseen)
 • Kumivasara (jos rengas jumissa)
 • Momenttiavain
 • Vesi ja harja renkaiden pesua varten

Kaikki tarvittavat varusteet löydät halleistamme!

Lisäksi tarvitset tietysti uuden rengassarjan, jonka laitat alle.


2. Vaiheittainen opas:

 1. Varaa tila: Varaa etukäteen työtila EasyGarage247:n verkkosivustolta tai paikan päältä.
 2. Valmistele työalue: Kun saavut paikalle, varmista, että kaikki tarvittavat työkalut löytyvät ja tarvikkeet ovat lähelläsi.
 3. Nosta auto saksinostimella tai tunkilla:
  • Tarkista auton ohjekirjasta, missä nostopisteet sijaitsevat.
  • Jos käytät saksinostinta: Aseta nostokumit auton nostopisteiden alle ja saksinostin nostokumien ja nostopisteiden kohdalle.
  • Jos käytät tunkkia: Aseta tunkki auton nostopisteen alle.
  • Nosta autoa varovasti seuraamalla nostolaitteen ohjeita.
 4. Irrota renkaat: Käytä pulttipyssyä tai rengasavainta irrottaaksesi pyörän mutterit.
 5. Pese irrotetut renkaat: Käytä pesuainetta, vettä ja harjaa puhdistaaksesi renkaat liasta ja muista epäpuhtauksista.
 6. Asenna uudet renkaat: Aseta uusi rengas paikalleen ja kiinnitä mutterit käsin.
 7. Kiristä mutterit: Kun renkaat ovat paikallaan, kiristä mutterit pulttipyssyllä tai rengasavaimella.
 8. Momentin tarkistus: Tarkista oikea momentti momenttiavaimella.
 9. Laske auto ja tarkista työ: Laske auto varovasti käyttämälläsi nostolaitteella ja tarkista, että kaikki on kunnossa.

3. Hyödyllisiä vinkkejä:

 • Muista aina tarkistaa renkaiden ilmanpaine.
 • Tarkista kulutuspinta: Suositeltava minimisyvyys kesärenkaissa on 4 mm ja talvirenkaissa 3 mm. Syvemmät urat takaavat paremman pidon ja turvallisuuden, erityisesti sateisissa ja liukkaissa olosuhteissa.
 • Tarkista renkaan vuosimalli: Renkaiden ikä on tärkeä tekijä. Voit tarkistaa renkaan valmistusviikon ja -vuoden DOT-merkinnästä. Se koostuu neljästä numerosta, joista ensimmäiset kaksi kertovat valmistusviikon ja viimeiset kaksi valmistusvuoden. Esimerkiksi 0520 tarkoittaa, että rengas on valmistettu vuonna 2020, viikolla 5.
 • Irrota ja asenna renkaat: Kun olet nostanut auton, irrota vanhat renkaat. Asenna uudet/talvirenkaat varmistaen, että ne ovat oikein päin, tarkista pyörimissuunta.
 • Käytä ristikkäistä järjestystä kiristäessäsi renkaiden muttereita.
 • Jälkikiristys: Muista tarkistaa ja kiristää pultit uudelleen n. 100 km ajon jälkeen renkaanvaihdon jälkeen.
 • Jos kohtaat ongelmia tai et ole varma jostain vaiheesta, EasyGarage247:n henkilökunta on aina valmis auttamaan. p. 03 3891 891

Autonrenkaiden oikeaoppinen säilytys

On tärkeää niiden käyttöiän ja kunnon säilyttämiseksi. Tässä on ohjeita ja vinkkejä renkaiden säilytykseen:

 1. Puhdista renkaat ennen säilytystä: Pese renkaat miedolla saippuavedellä poistaaksesi lika, suola ja muut tien epäpuhtaudet. Anna renkaiden kuivua täysin ennen säilytystä.
 2. Tarkista renkaat: Ennen säilytystä tarkista renkaat mahdollisten vaurioiden, kuten viiltojen tai muiden vahinkojen varalta.
 3. Säilytyslämpötila: Renkaat tulisi säilyttää viileässä, kuivassa ja pimeässä tilassa, joka suojaa niitä suoralta auringonvalolta ja sääolosuhteilta. UV-säteily ja suuret lämpötilan vaihtelut voivat vahingoittaa kumia.
 4. Vaaka- tai pystysäilytys:
  • Ilman vanteita (irtorenkaat): Säilytä renkaat vaakatasossa päällekkäin. Käännä renkaita aika ajoin, jotta ne eivät vääntyisi yhdestä kohdasta.
  • Vanteilla: Voit säilyttää renkaat pystyssä, tai ripustaa seinälle ripustuskoukuilla. Jos säilytät renkaat pystyssä, pyöräytä niitä säännöllisesti (noin kerran kuukaudessa) välttääksesi painaumia.
 5. Suojaa renkaat: Käytä renkaansuojapusseja, jotka suojaavat renkaita lialta ja pölyltä. Pussit myös vähentävät öljyjen haihtumista kumista, mikä auttaa säilyttämään renkaan ominaisuudet.
 6. Vältä kemikaaleja: Älä säilytä renkaita lähellä öljyjä, liuottimia tai muita kemikaaleja, jotka voivat vaikuttaa kumin ominaisuuksiin.
 7. Paine: Jos säilytät renkaita vanteilla, varmista, että renkaissa on suositeltu paine. Tämä auttaa estämään renkaiden vääntymisen.
 8. Pidä renkaat erillään: Jos mahdollista, säilytä autonrenkaat erillään muista esineistä varastossa tai autotallissa. Tämä estää muiden esineiden aiheuttamat vauriot.

Kun noudatat näitä ohjeita, autonrenkaiden kunto säilyy mahdollisimman hyvänä säilytyksen ajan, mikä pidentää niiden käyttöikää ja auttaa varmistamaan turvallisuutesi tiellä.

Tyypillisimmät rengaskoot, rengaspaineet ja kiristysmomentit

HUOM! tiedot ovat suuntaa antavia. Kuten ennenkin, on tärkeää tarkistaa tarkat tiedot autosi käyttöohjekirjasta.

Taulukko: Yleisimmät automerkit ja mallit Suomessa sekä niiden rengastiedot

SijaAutomerkki ja malliRengaskokoRengaspaine (bar)Kiristysmomentti (Nm)
1Toyota Corolla205/55R162.3 – 2.5103-118
2Skoda Octavia205/55R162.2 – 2.4120
3Volkswagen Golf205/55R162.2 – 2.4120
4Toyota Yaris175/65R152.3 – 2.5103-118
5Volkswagen Passat215/55R172.2 – 2.4120
6Volvo V60215/50R172.3 – 2.5130-140
7Nissan Qashqai215/60R172.2 – 2.4105-115
8Ford Focus205/55R162.1 – 2.3100-110
9Kia Ceed205/55R162.2 – 2.4110-120
10BMW 5-sarja225/55R172.4 – 2.6120-140
Tesla Model S245/45R19~2.6175
Tesla Model 3235/45R18~2.6175
Tesla Model X255/45R20~2.7175
Tesla Model Y255/40R20~2.7175

Kuten aiemmin mainittu, on suositeltavaa tarkistaa aina auton käyttöohjekirjasta tai valmistajan tiedoista, erityisesti kun on kyse sähköautoista, kuten Tesla, joilla on erityisvaatimuksia rengaspaineille ja muille tiedoille.

Autonrenkaan ikä

Autonrenkaan ikä on tärkeä tekijä sen suorituskyvylle ja turvallisuudelle. Vaikka rengas näyttäisi ulkoisesti hyvältä ja kulutuspinnan syvyys olisi riittävä, vanhetessaan kumi alkaa haurastua ja menettää joustavuuttaan, mikä voi heikentää renkaan suorituskykyä ja johtaa ongelmiin.

Tässä on muutamia ohjeita ja huomioita renkaan iän suhteen:

 1. Valmistuspäivämäärä: Renkaan valmistuspäivämäärän voi tarkistaa DOT-merkinnästä, joka on painettu renkaan sivuun. Neljä viimeistä numeroa kertovat valmistusviikon ja -vuoden. Esimerkiksi merkintä ”0520” tarkoittaa, että rengas on valmistettu vuonna 2020 viikolla 5.
 2. Yleinen suositus: Useimmat valmistajat ja autoliitot suosittelevat uusimaan renkaat 6-10 vuoden kuluttua valmistuspäivästä, riippumatta niiden ulkonäöstä tai kulutuspinnan syvyydestä. Joissakin olosuhteissa, kuten kuumassa ilmastossa, renkaat saattavat vanheta nopeammin.
 3. Tarkastus: Vaikka rengas ei olisi saavuttanut suositeltua uusimisikää, on tärkeää tarkastaa renkaat säännöllisesti haurastumisen, halkeamien tai muiden merkkien varalta, jotka viittaavat kumin vanhenemiseen.
 4. Säilytys: Olosuhteet, joissa renkaita säilytetään, voivat vaikuttaa niiden ikääntymiseen. Valolta, suoralta auringonpaisteelta, suurilta lämpötilan vaihteluilta ja kemikaaleilta suojattu säilytys voi pidentää renkaiden käyttöikää.
 5. Käyttö: Vähän käytettyjä renkaita, kuten vararenkaita, tulisi tarkastella erityisen tarkasti, vaikka ne näyttäisivätkin hyviltä. Ne voivat vanheta ja haurastua käytön puutteen vuoksi.
 6. Turvallisuus ennen kaikkea: Vaikka renkaat ovat kalliita, turvallisuuden ei tulisi koskaan olla kompromissin kohteena. Jos epäilet renkaan kuntoa tai ikää, on parasta konsultoida asiantuntijaa tai harkita renkaiden uusimista.

Muista, että hyvin huolletut ja oikein varastoidut renkaat voivat säilyä hyvässä kunnossa pidempään, mutta kun ne alkavat osoittaa ikääntymisen merkkejä, on aika harkita niiden vaihtoa.


Toivottavasti tämä opas auttaa sinua renkaanvaihtoprosessissa EasyGarage247:n tiloissa. Turvallisuus on aina etusijalla, joten noudata kaikkia turvallisuusohjeita ja käytä asianmukaisia suojavarusteita. Onnea renkaanvaihtoon!

Translate »