Vertailu: Kitkarenkaat vs. Nastarenkaat – Testitulokset, Erot ja Edut

Talvirenkaiden valinta herättää keskustelua joka vuosi, ja valinta kitkarenkaiden ja nastarenkaiden välillä riippuu monista tekijöistä, kuten ajokokemuksesta, teiden olosuhteista ja kuljettajan henkilökohtaisista mieltymyksistä. Molemmilla rengastyypeillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Tässä artikkelissa tarkastelemme kitka- ja nastarenkaiden eroja, testituloksia ja niiden keskeisiä etuja.

Nastarenkaat – Hallintaa jäisillä teillä

Nastarenkaiden edut:

  • Paras pito jäällä: Nastarenkaiden teräsnastat pureutuvat jäähän, mikä takaa parhaan mahdollisen pidon erittäin liukkaissa olosuhteissa.
  • Hyvä hallittavuus: Erityisesti mutkikkailla ja jäisillä teillä nastarenkaat tarjoavat hallittavuutta, mikä lisää turvallisuuden tunnetta.
  • Luotettavat jarrutusominaisuudet: Jäisillä ja lumisilla teillä jarrutusmatkat ovat yleensä lyhyemmät kuin kitkarenkailla.

Nastarenkaiden heikkoudet:

  • Meluisuus: Nastarenkaat ovat meluisampia kuivalla ja märällä asfaltilla, mikä voi tehdä ajamisesta vähemmän mukavaa.
  • Tien kuluminen: Nastat kuluttavat tien pintaa enemmän kuin kitkarenkaat, mikä on erityisesti kaupunkiajossa huomioitava tekijä.
  • Rajoitettu käyttöalue: Joissakin maissa ja alueilla nastarenkaiden käyttö on kielletty tai rajoitettu niiden tien kuluttamisen takia.

Kitkarenkaat – Mukavuutta ja monipuolisuutta

Kitkarenkaiden edut:

  • Hiljaisuus ja ajomukavuus: Kitkarenkaat ovat huomattavasti hiljaisempia, erityisesti kuivalla ja märällä asfaltilla, mikä tekee ajamisesta miellyttävämpää.
  • Ympäristöystävällisyys: Koska kitkarenkaissa ei ole nastoja, ne eivät kuluta teiden pintaa yhtä paljon kuin nastarenkaat. Tämä tekee niistä ympäristöystävällisemmän valinnan.
  • Käyttöalue: Kitkarenkaat soveltuvat erinomaisesti vaihteleviin sääolosuhteisiin, joissa jää ei ole pääasiallinen ongelma. Ne toimivat hyvin esimerkiksi Etelä-Suomen talvikeleillä.

Kitkarenkaiden heikkoudet:

  • Huonompi pito jäällä: Vaikka kitkarenkaat toimivat erinomaisesti lumella, ne eivät tarjoa yhtä hyvää pitoa jäisissä olosuhteissa verrattuna nastarenkaisiin.
  • Pidon väheneminen kovilla pakkasilla: Hyvin kylmissä olosuhteissa kitkarenkaiden kumiseos voi kovettua, mikä voi heikentää pitoa ja hallittavuutta.

Testitulokset: Kitkarenkaat vs. Nastarenkaat

Useat rengastestit eri vuosilta ovat osoittaneet merkittäviä eroja kitka- ja nastarenkaiden välillä eri ajotilanteissa. Alla on yleiskatsaus siitä, miten rengastyypit pärjäävät erilaisissa olosuhteissa:

  • Jääpito: Nastarenkaat voittavat selvästi, sillä ne tarjoavat paremman pidon ja lyhyemmät jarrutusmatkat jäällä.
  • Lumipito: Molemmat rengastyypit pärjäävät hyvin lumella, mutta nastarenkaat saattavat antaa hieman paremman hallittavuuden kovilla pakkasilla.
  • Kuivan ja märän tien ominaisuudet: Kitkarenkaat pärjäävät paremmin märällä ja kuivalla asfaltilla, mikä tekee niistä mukavamman valinnan näissä olosuhteissa.
  • Melutaso: Kitkarenkaat ovat huomattavasti hiljaisemmat kuin nastarenkaat.

Viime vuosien testivoittajat

Alla on koostetaulukko talvirengastestien voittajista viime vuosilta, sekä kitkarenkaiden että nastarenkaiden osalta.

VuosiRengastestiVoittaja (nastarengas)Voittaja (kitkarengas)
2023Tekniikan MaailmaNokian Hakkapeliitta 10Michelin X-Ice Snow
2022MoottoriContinental IceContact 3Nokian Hakkapeliitta R5
2021TuulilasiBridgestone Noranza 001Goodyear UltraGrip Ice 2
2020AutoliittoMichelin X-Ice North 4Continental VikingContact 7
2019Tekniikan MaailmaNokian Hakkapeliitta 9Goodyear UltraGrip Ice 3

Yhteenveto

Kun valitset talvirenkaat, on tärkeää ottaa huomioon omat ajotottumuksesi ja paikalliset sääolosuhteet. Nastarenkaat ovat varma valinta, jos ajat paljon jäisillä teillä ja arvostat maksimaalista pitoa. Kitkarenkaat puolestaan tarjoavat paremman mukavuuden, hiljaisemman ajokokemuksen ja ovat ympäristöystävällisempi vaihtoehto, mutta niiden pito jäällä ei ole yhtä hyvä kuin nastarenkaiden.

Samankaltaiset artikkelit