Jarrunesteen vaihto – Opas

Jarrunesteen vaihto on tärkeä ylläpitotoimenpide, koska vanha tai saastunut neste voi vaikuttaa jarrujen tehokkuuteen. Jarruneste voi myös imeä itseensä kosteutta, mikä voi heikentää sen ominaisuuksia ja aiheuttaa korroosiota jarrujärjestelmän sisällä. Tässä on perusopas jarrunesteen vaihtamiseen.

Tarvittavat työkalut ja tarvikkeet:

 1. Uusi jarruneste (sopiva tyyppi autollesi)
 2. Imupullo tai jarrunesteen poistotyökalu (tähän voit käyttää hallimme alipainepumppua)
 3. Avainsarja tai ristikkoavain
 4. Läpinäkyvä letku (noin 1 metri, ota tämä mukaan – ei löydy hallilta)
 5. Käsineet ja suojalasit
 6. Astia nesteiden keräämiseen (Nesteen voit jättää hallillemme, jos olet maksanut kierrätysmaksun)

Työvaiheet:

 1. Valmistelu: Varmista, että auto on tasaisella alustalla ja sammutettu.
 2. Avaa konepelti: Löydä jarrunestesäiliö moottoritilasta. Yleensä se on läpinäkyvä muovisäiliö merkinnällä ”brake fluid”.
 3. Tarkista jarrunesteen taso: Voit tehdä tämän katsomalla läpinäkyvän säiliön läpi.
 4. Avaa jarrunestesäiliö: Käytä käsineitä ja suojalaseja, sillä jarruneste on syövyttävää.
 5. Ime ylimääräinen neste pois: Käytä imupulloa tai jarrunesteen poistotyökalua imeäksesi vanhaa nestettä pois säiliöstä, mutta jätä hieman pohjalle.
 6. Täytä säiliö uudella nesteellä: Lisää uutta jarrunestettä, mutta älä täytä yli maksimitason.
 7. Löydä jarrusylinterin ilmausnipat: Nämä ovat pieniä nippejä, jotka sijaitsevat kunkin jarrun lähellä. Aloita kauimmaisesta pyörästä ohjaamosta katsottuna (yleensä takavasen pyörä) ja etene lähemmäs.
 8. Ilmausprosessi: Yhdistä läpinäkyvä letku ilmausnipan päälle ja johda letku astiaan. a. Pyydä apuria pumppaamaan jarrupoljinta muutaman kerran ja pitämään se alhaalla. b. Avaa ilmausnippa hieman, jolloin vanha jarruneste ja ilma pääsee ulos. c. Kun neste alkaa valua ulos ilman ilmakuplia, kiristä nippa. d. Toista tätä prosessia, kunnes neste on kirkasta ja ilmakuplaton jokaisella nippa.
 9. Tarkista jarrunesteen taso uudelleen: Lisää tarvittaessa ja varmista, että taso on minimin ja maksimin välillä.
 10. Sulje jarrunestesäiliö ja tarkista jarrut: Ennen ajamista, pumppaa jarrupoljinta muutaman kerran, jotta jarrupaine palautuu.
 11. Lopuksi: Kierrätä vanha jarruneste oikein. Älä kaada sitä viemäriin tai maahan. Voit jättää jarrunesteen meille kierrätykseen, jos olet maksanut kierrätysmaksun.

Varoitus: Jarrujärjestelmä on kriittinen osa auton turvallisuutta. Jos et ole varma toimenpiteestä tai kokemusta ei ole, ota yhteyttä ammattilaiseen tai korjaamoon. Jarrunesteen vaihto vaatii huolellisuutta, jotta järjestelmään ei jää ilmaa.

Muista aina työskennellä turvallisesti ja käyttää suojavarusteita.

Categories:
Translate »